begeleiding

marike foto 21 juliMet veel plezier werk ik in het onderwijs.

Als docentmentor en lerarenopleider Spaans, heb ik veel verschillende mensen mogen begeleiden in persoonlijke en professionele leerprocessen. In mijn werk, maar vooral ook als partner van mijn geliefde en als moeder van onze zoon leer ik dag in dag uit over wat belangrijk is in mijn leven: verbinding, positieve betrokkenheid en ‘welkom zijn’.

Steeds weer ben ik verwonderd over wat er gebeurt als mensen vanuit inspiratie handelen. Wanneer mensen zelf besluiten of, en wat ze gaan leren. Niet vanuit afhankelijkheid of angst maar vanuit intrinsieke motivatie. Als mensen aan de slag gaan, vanuit plezier en interesse.

Als doen en zijn samenvallen, gebeuren er wonderen. En dan is leren: genieten.

Over mijn kennismaking met de principes van Arno Stern 

In 2012 bracht Sandra Joosting Bunk mij, via een artikel over het Schilderoord in Eindhoven, op het spoor van Arno Stern. Het deed me denken aan die momenten in mijn kindertijd waarin ik zelf met ‘volwassen’ materialen vrij heb geschilderd. Zonder dat iemand zich met de inhoud bemoeide of er iets van vond. Zonder voorbeeld, zonder feedback. Die paar momenten ervoer ik mijzelf en vanuit mezelf mijn verbinding met anderen op een voor mij ongekende manier.

Ik herinner me het grote geluk dat dat teweegbracht.

In verschillende ateliers die gebaseerd zijn op het werk van Arno Stern heb ik de waarde ervan voor mezelf mogen ervaren. Bij Diraya Expresión, een ervaren opleidingscentrum in Spanje, heb ik een intensieve training gevolgd en van de opleiders ontvang ik supervisie op mijn rol in het atelier. Uiteraard ben ik nog lang niet uitgeleerd en blijf ik me verder verdiepen en ontwikkelen.

Ik voel een groot enthousiasme voor het Schilderoord en ik voel me dankbaar dat ik de Formulatie (zie achtergrond) heb mogen leren kennen en bestuderen. Heel graag zou ik willen dat er in iedere stad, in elke buurt, zo’n atelier was waar mensen, groot en klein, kunnen genieten van hun eigen authenticiteit en in contact kunnen zijn met hun eigen schilderspoor.

Dat is de reden dat ik Amor Vitae in de wereld zet.

Met veel plezier,

Marike Brijder

Voor mij hebben schilderen en yoga veel overeenkomsten. Sinds enkele jaren ben ik ook yogadocent. Kijk ook eens op www.femyoga.nl.